Усвояване на тераси

Какво представлява усвояването на терасата и има ли смисъл да се прави?

По смисъл усвояването на терасата е приобщаване на свободната площ на терасата/балкона към прилежащото и помещение – кухня, всекидневна, трапезария. Смисълът е, да се увеличи полезната площ на последното. Усвояването на терасата е възможно и целесъобразно при положение, че терасата Ви или балкона е с ширина поне 70 см. и повече. При по-малки тераси, смисълът от това упражнение няма да отговаря на очакванията Ви, да не говорим, че съотношението ефективност-цена е убийствено в полза на цената. Какво означава това? Отговорът на въпроса се крие в етапите за извършване на съответните видове работа (СМР):

  1. По принцип, трябва да изготвите и набавите всички видове необходими документи, разрешаващи Ви усвояването на терасата. Това се прави от много малко хора, по простата причина, че разходите за съответните документи и разрешителни са толкова големи, че Ви отказват от идеята.
  2. Премахване на вратопрозореца на помещението, към което ще приобщавате терасата.
  3. Премахване на старо винкелно остъкление (ако има такова).
  4. Зидане с YTONG на терасата и подготовката и за монтиране на дограма. Зидането може да е частично – под парапета или цялостно – зидане под парапета, зидане на стени и зидане на лицевата част на терасата. Зидането на на лицевата част на терасата се прави обикновено на 60-70 см. от стената, за да може в последствие там да се монтира кухня за вграждане, хладилник, шкаф и т.н.
  5. Монтиране на дограма. Дограмата се избира в зависимост от няколко фактора – какво е изложението на терасата, какво е ново и предназначение и колко място реално има за отваряемите части – крилата. Ако нямате достатъчно място за отваряне на крилата, то избирате плъзгаща дограма.
  6. Полагане на изолации. Изолацията е важна част от ремонта на терасата. В зависимост от типа на сградата – панел или тухла, трябва да изберете изолацията – фибран или стиропор. Фибранът се използва основно за подова изолация, а стиропорът за полагане на външните стени.
  7. Полагане на финишно покритие. Финишното покритие може да бъде боя или мазилка. Съществуват различни видове бои и мазилки – боя за фасади – фасаген, боя със силикатно съдържание, боя със силиконов имрегнатор, минерални структурни мазилки, силикатни структурни мазилки и др. Трябва да изберете финишното покритие според личните си предпочитания и финансови възможности.